Gratis möte

018-750 52 11

Gratis möte

Pressmeddelande  10 december 2014

Ruth Nordström vald till Årets förebild 2014. 

Tidningen Dagen har utsett Ruth Nordström, ordförande för Scandinavian Human Rights Lawyers, till Årets förebild 2014. Hon tilldelas 10 000 kr. 

Prisets motivering lyder:

“Med stort mod och ett starkt rättspatos har Ruth Nordström arbetat mot trafficking och för mänskliga rättigheter med juridiken som verktyg. Engagemanget präglas av professionalism och strategisk medvetenhet. Hon ryggar inte för att arbeta i opinionsmässig motvind och har det senaste året bland annat arbetat för rätten till samvetsfrihet inom vården. För detta har Dagens läsår med stor marginal utsett Ruth Nordström till Årets förebild.” 

“Jag känner mig mycket glad och hedrad över utmärkelsen Årets Förebild, säger Ruth Nordström. – Jag är tacksam till alla de drygt 5000 personer som valt att lägga sin röst på mig. Jag ser det som ett tecken på att många människor tycker det är viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter, samvetsfrihet, människolivets okränkbarhet och mot trafficking och människohandel. Jag kommer skänka prispengarna på 10 000 kr till Fonden för samvetsfrihet, som vi har startat för att hjälpa Ellinor Grimmark i det pågående fallet om samvetsfrihet och för att hjälpa vårdpersonal och andra personer i Sverige för deras rätt till samvetsfrihet.” sade Ruth Nordström.

Tidningen Dagen om prisutdelningen av utmärkelsen Årets förebild: http://www.dagen.se/ruth-nordstr%C3%B6m-%C3%A5rets-f%C3%B6rebild-2014-1.304402

Tre röster om Ruth Nordström och utmärkelsen Årets Förebild: http://www.dagen.se/elise-lindqvist-ruth-ger-av-hela-sin-sj%C3%A4l-f%C3%B6r-det-hon-tror-p%C3%A5-1.304446 

Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan, ledamot i Scandinavian Human Rights Committee:

“Underbart att det blev hon. Hon är absolut värd det. Hon är inte rädd för någonting. Även om hon går in i tuffa saker, så står hon upp för vad hon tror på, för människovärdet och mot sexhandeln. Jag blir jätteglad, hon behöver detta, det blir en uppskattning för det hon gör. Ruth ger av hela sin själ för det hon tror på. ”

Ellinor Grimmark, barnmorska: 

” Det var jätteroligt, hon är så värd det. Kunde inte ha blivit någon bättre. Hennes insats det här året är fantastiskt, trots motstånd. Roligt att det blev något positivt för henne också.

Hon är en enastående osjälvisk människa som jobbar på alla utsatta svaga sida, utan tanke att hon ska ha något för det själv.”

Presskontakt:
Ruth Nordström, jur.kand (Ordförande, Scandinavian Human Rights Lawyers)
E-mail: ruth.nordstrom@shrl.eu * Tel: +46 (0) 70-725 19 17