Gratis möte

018-750 52 11

Gratis möte

                   

Inbjudan till Scandinavian Human Dignity Award Prisceremoni

Tid
22 november 2017 kl. 17.00–18.30
Plats
Frälsningsarméns Högkvarter, Nybrogatan 79B

Varje år delar juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers och människorättskommittén Scandinavian Human Rights Committé ut ett människorättspris, Scandinavian Human Dignity Award, till en person eller en organisation som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för att stärka de mänskliga rättigheterna härrörande från varje människas okränkbara värde och avgörande för varje människas frihet och utveckling.

År 2013 tilldelades Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan priset, och år 2014 delades priset ut i Europaparlamentet i Bryssel till Europarådets rapportör om trafficking, José Mendes Bota, vid ett seminarium om trafficking och den svenska sexköpslagen. Scandinavian Human Dignity Award 2015 delades ut till Lars Adaktusson vid ett riksdagsseminarium med temat: ”Det pågår ett folkmord i mellanöstern – Vad gör vi?”

2016 års vinnare av priset Scandinavian Human Dignity Award var Dr. Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo, där tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld har fått vård. Dr. Mukwege är världskänd för sitt arbete för våldtagna kvinnor och har utmanat både FN och världssamfundet och blivit en talesperson för krigets offer i Kongo http://humanrightslawyers.eu/scandinavian-human-dignity-award/

– I år har fem olika personer och organisationer nominerats, och vi har även fått en internationell nominering. En enad kommitté ställer sig emellertid bakom beslutet att utse Frälsningsarméns skyddade boenden som vinnare. Vi ser fram emot att hedra dessa hjältar som hjälper samhällets mest utsatta, med människorättspriset Scandinavian Human Dignity Award, säger chefsjurist Ruth Nordström.

 

Kommitténs motivering till Scandinavian Human Dignity Award 2017 lyder:

”Människohandel är vår tids slaveri och utgör allvarliga kränkningar mot ett flertal mänskliga rättigheter, där kvinnor och barn är särskilt utsatta offer. 

Verksamhetsansvariga vid Frälsningsarméns skyddade boenden har nominerats till Scandinavian Human Dignity Award 2017 för sitt arbete för att skydda kvinnor och barn som utsatts för människohandel, övergrepp och exploatering. 

Scandinavian Human Rights Lawyers har under se senaste åren samarbetat med Frälsningsarméns skyddade boenden och på nära håll sett hur de praktiska hjälpinsatserna bidrar till att några av samhällets mest utsatta får en möjlighet till skydd, stöd och upprättelse. 

Frälsningsarméns insatser för att skydda utsatta offer för människohandel, att stärka deras människovärde, hopp och framtidstro och främja deras fri- och rättigheter är mycket hedervärda, och gör dem till värdiga vinnare Scandinavian Human Dignity Award 2017”.

I människorättskommittén Scandinavian Human Rights Committee ingår chefsjurist Ruth Nordström, ordförande, samt professor Reinhold Fahlbeck, professor Kjell O Leijon, Elise Lindqvist, Ängeln på Malmskillnadsgatan, Johan Rudén, utbildningsrådgivare, Rebecca Ahlstrand, jurist, och Marianne Lidskog, diakon och fd. diplomat.

 

Anmälan: 

Anmälan skickas till info@shrl.eu
OBS: Begränsat antal platser!

För mer information, kontakta:

Chefsjurist Ruth Nordström
Scandinavian Human Rights Lawyers
Phone: +46 (0)18 – 750 52 11
Mobile: +46 (0)70 – 725 19 17
Fax: +46 (0)18 – 10 04 99
E-mail: info@shrl.eu
Web: www.humanrightslawyers.eu

Skandinaviska Människorättsjuristerna (SHRL) är en skandinavisk juristorganisation som arbetar med att främja mänskliga rättigheter i Europa. SHRL är medlem i EU:s plattform för mänskliga rättigheter, European Union Agency for Fundamental Rights http://fra.europa.eu/en)

SHRL arbetar via internationella nätverk och organ och som styrdokument finns FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, Barnkonventionen, Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och Europarådets konvention om bekämpande av människohandel. SHRL och Scandinavian Human Rights Committee delar årligen ut priset Scandinavian Human Dignity Award.